Enerji AlternatifleriIeder jaar komt het onderwerp weer ter sprake: de servicekosten en het onderdeel energiekosten. En iedere keer voelt u de druk: blijven de servicekosten voor het komende jaar gelijk of moeten ze stijgen door hogere energiekosten?
Veel leden hebben ongetwijfeld ideeën over goedkopere stroom via zonne-energie. Maar hoe gaat uw VvE dat aanpakken? Waar begint u?

 

Inventariseren, analyseren en acteren

1) Analyseer de huidige energiekosten en alternatieven
U zet de eerste stap door te inventariseren of er besparingen mogelijk zijn op gebruik en energieprijs:

  • Kijk naar de overzichten van de afgelopen drie jaar. Ziet u stijgingen of dalingen in het energieverbruik? Probeer dan te achterhalen wat de verklaringen hiervoor zijn.
  • Kijk naar de installaties: welke verbruiken het meest en welke het minst? Hoe goed zijn de installaties afgesteld?
  • Kijk naar de energieprijzen: wat betaalt u nu en wat zijn de prijzen elders? Vraag eens offertes aan bij andere energieleveranciers en vergelijk.

2) Kijk naar de mogelijkheden voor zonnestroom
Probeer vast te stellen of zonnestroom rendabel is voor uw VvE. Zoek informatie over de geschiktheid van uw dak en uw aansluiting op het elektriciteitsnet.

Of toch gewoon beginnen?

Soms blijkt de omgekeerde weg ook goed te werken. Door met het idee van een zonnestroominstallatie te starten loopt u als VvE vanzelf aan tegen vragen rond energieverbruik en mogelijke besparingen. De ervaring leert dat de ontdekkingstocht om te komen tot zonnestroom nieuwe inzichten en inspiratie oplevert.

U ziet de installatie van panelen, kabels en omvormer voor zich. Maar nog belangrijker: u beleeft de magie van zonne-energie: de omzetting van zonne-energie in elektrische stroom.

Als dan de vraag beantwoord moet worden over de grootte van de installatie, komt uw huidige verbruik (‘kan het wat minder?’) vanzelf ter sprake. En zo komen wellicht de beste besparingsideeën los. Een andere weg met hetzelfde doel: besparen op uw energiekosten en daarmee op uw servicekosten.

Welke manier past het beste bij uw VvE? Wij gaan graag met u in gesprek.

Meer inspiratie over zonne-energie?

U vindt het op de website van WijDuurzaam advies. WijZon is onderdeel van WijDuurzaam. Bezoek ons blog daar voor het laatste nieuws, inspirerende verhalen, cases en andere tips om uw organisatie te verduurzamen.

Ga naar de blogs op WijDuurzaam

WijZon
Telefoon: 06-10688913
Ludekenskamp 15
8014 ER Zwolle
E. info@wijzon.nl