Sliderbeeld_2cVeel ondernemers en bestuurders hebben plannen om zonnepanelen op de grote daken van hun panden te leggen. En lopen vervolgens vast in de financiering. Dat hoeft niet zo te gaan…
U ziet het al helemaal voor u: een zonnestroomsysteem gaat uw bedrijfsvoering helpen. Minder energiekosten, beter voor het milieu en goed voor de uitstraling van uw organisatie. Helder verhaal! Maar ja, hoe gaat u het systeem financieren?

Heeft u voldoende eigen vermogen voor een investering van pakweg € 45.000,- of meer?
Veel pandeigenaren willen hun geld vrijhouden en niet vastzetten in zonnepanelen. Immers, ‘cash is king’. Heel begrijpelijk. Maar als u zonnepanelen en lagere energiekosten wilt, is het noodzakelijk om stappen te zetten op het gebied van financiering. Dat hoeft echter niet per se met uw eigen vermogen…

Een interessant aanbod
Bedenk allereerst dat u anderen iets te bíeden hebt. Zie uzelf als financiële instelling die andere partijen een plezier kan doen met uw zonnestroomsysteem, met uw grote dak. En ga op pad! 
Want dit is wat u te bieden hebt: de mogelijke opbrengst van uw zonnestroomsysteem én uw verwachte uitgaven aan elektriciteit voor bijvoorbeeld de komende 10 jaar.

Omdat uw (toekomstige) zonnepanelen stroom opwekken, leveren zij u een geldbesparing op. Deze geldbesparing kunt u vervolgens gebruiken voor projectbegeleiding, een nette rente en passende aflossing voor uw financier. En dat is precies waar financiers voor warmlopen…

Een indruk krijgen van een gezonde business case voor zonnestroom? Met vreemd vermogen en een terugverdientijd van 9-10 jaar (en daarna voor uzelf 15-25 jaar bijna gratis stroom) kunt u mogelijk u een rente aan financiers bieden van 4% – 5%. Dat zal veel financiers aanspreken.

Wie zijn uw financiers?
Die financiers kunt u bijvoorbeeld vinden in betrokkenen bij uw organisatie, zoals medewerkers, leden, klanten, leveranciers, ouders van leerlingen en sponsors. Via leningen of obligaties biedt u hen een mooi alternatief voor de historisch lage spaarrentes en onzekere beursbewegingen.

Crowdfunding in de lift
Daarnaast is crowdfunding sterk in opkomst. Vele (particuliere) financiers leggen via crowdfundingsplatforms relatief kleine bedragen in (bv. € 500.-).  Alleen al in 2015 jaar nam crowdfunding voor zonnestroominstallaties in Nederland met 350% toe. 

Duurzame financiers én investeerders
Daarnaast zijn er banken die zich gespecialiseerd hebben in duurzame energie via grote daken, zoals Triodos en ASN. Ook investeerders zijn bereid om de zonnestroominstallatie aan u te verhuren via een ‘operational lease’ constructie of betalen u een vergoeding voor de huur van uw dak.

Een mogelijkheid om aan ‘investeringsvrije zonnepanelen’ te komen ligt dus dichterbij dan u denkt! Veel succes met uw stappen.

Meer inspiratie over zonne-energie?

U vindt het op de website van WijDuurzaam advies. WijZon is onderdeel van WijDuurzaam. Bezoek ons blog daar voor het laatste nieuws, inspirerende verhalen, cases en andere tips om uw organisatie te verduurzamen.

Ga naar de blogs op WijDuurzaam

WijZon
Telefoon: 06-10688913
Ludekenskamp 15
8014 ER Zwolle
E. info@wijzon.nl