Zo! De zonnepanelen en omvormer zijn gemonteerd, de kabels getrokken. De zonnestroominstallatie is een feit. En nu? Voor die bedrijven, VvE’s en instellingen die een vinger aan de pols willen houden van wat de installatie nu concreet oplevert, hebben wij een korte uitleg op papier gezet. 

Om te weten of uw installatie goed functioneert, is het belangrijk om deze actief te monitoren. Daarbij vergelijkt u hetgeen de installatie feitelijk aan stroom levert met de verwachte opbrengstgegevens die u van de installateur heeft ontvangen. De omvormer speelt daarbij een centrale rol in het monitoren van het rendement van een zonnestroominstallatie.

De omvormer informeert u

De omvormer is het apparaat dat de stroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. Het apparaat verzorgt ook de opslag van informatie, zoals de hoeveelheid opgewekte kilowatturen (kWh). Die gegevens kunnen uitgelezen worden op het venster (display) van de omvormer, of via een pc waarop een programma is geïnstalleerd van de fabrikant van de omvormer. Via handige en fraaie webapplicaties kunt u de informatie nog eens op uw gemak bekijken via uw smartphone of tablet. Zie hier een voorbeeld van zo’n programma met webapplicaties.

foto 2

Display van de omvormer

Doet ‘ie wat ‘ie moet doen?

Om vast te kunnen stellen of de installatie ‘doet wat ‘ie moet doen’ en dus levert wat geleverd zou moeten worden, kijkt u naar de gegevens over de te verwachten opbrengst per jaar of per maand. Deze gegevens staan in de meegeleverde informatie van de installateur of zijn daaruit te herleiden.

Nu weet u:

  • Wat de installatie feitelijk levert
  • Wat de installatie zou moeten leveren

Handmatig of geautomatiseerd?

Bij een handmatige controle kunt u jaarlijks of maandelijks de opbrengsten van de omvormer aflezen en deze vergelijken met de gegevens van de installateur. Via Excel kunt u dan eventueel handige grafieken creëren.

Wilt u dit meer geautomatiseerd doen, dan voegt u de verwachte maandopbrengsten toe aan uw programma op uw pc en kunnen de verschillen tussen ‘feitelijk’ en ‘verwacht’  helder zichtbaar worden gemaakt met de webapplicatie. 

Het mooie hiervan is dat de informatie uiteindelijk op een zeer gebruiksvriendelijke manier is af te lezen. Niet alleen op uw tablet of smartphone, maar ook bijvoorbeeld ook via een scherm bij uw receptie of in de centrale hal van uw VvE of school.

Handige energieverbruiksmanagers

Om het u nog makkelijker te maken zijn er “energieverbruiksmanagers “ op de markt verkrijgbaar. Van eenvoudig tot zeer geavanceerd. Van zelf handmatig zaken bijhouden tot volledig automatisch werkende applicaties. Daarin kunt u tevens een koppeling maken met individuele apparaten, zodat u gelijktijdig kunt zien waar uw (zonne-)stroom zoal wordt verbruikt in uw pand.

Een tip vooraf

Denk vooraf na over de wijze waarop u de zonnestroominstallatie wilt gaan ‘monitoren’. Dan kan bij de aanleg direct de benodigde apparatuur in de meterkast geplaatst worden of bij de omvormer bijvoorbeeld een netwerkaansluiting geïnstalleerd worden.

Veel ‘vermaak’ toegewenst met uw zonnestroominstallatie.

Wat zijn uw ervaringen met het ‘monitoren’ van zonnestroominstallaties? Wij horen het graag.

Meer inspiratie over zonne-energie?

U vindt het op de website van WijDuurzaam advies. WijZon is onderdeel van WijDuurzaam. Bezoek ons blog daar voor het laatste nieuws, inspirerende verhalen, cases en andere tips om uw organisatie te verduurzamen.

Ga naar de blogs op WijDuurzaam

WijZon
Telefoon: 06-10688913
Ludekenskamp 15
8014 ER Zwolle
E. info@wijzon.nl