solar-energy-panel-12-1418218-1280x960 (2)Er zijn talloze redenen voor scholen om te willen investeren in zonne-energie. En met de dalende kosten voor zonnepanelen, is zonnestroom ook toegankelijker geworden voor scholen. Maar hoe richt uw school het traject in om te komen tot zonnestroom? Welke tactiek hanteert u als schoolbestuur en waar moet u op letten? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een handige en richtinggevende tool ontwikkeld…

 

Hulp bij besluitvorming

Zonnestroom op school. Er zijn legio argumenten: Om te besparen op kosten, het milieu te sparen, om leerlingen en ouders te inspireren. Of om het energielabel van de school te verbeteren; ook met het oog op toekomstige regelgeving. Wat is voor uw school de doorslaggevende reden? En hoe pakt u het aan?

Om scholen te helpen bij hun besluitvorming, lanceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) afgelopen zomer de ‘Tool zonnestroom voor scholen‘.  Een prachtinstrument met een handige beslisboom. En met veel voorbeelden van andere scholen. Bijvoorbeeld hoe zij het hebben aangepakt, met of zonder gemeentelijke samenwerking of investeerders. Het geeft u de mogelijkheid om de beste aanpak te kiezen voor zonnestroom voor uw school.

Eigenaarschap en investeringen

Een belangrijk issue in de keuze voor zonnestroom is het eigenaarschap. Soms zijn scholen zelf eigenaar van de zonnepanelen, eventueel aangeschaft met sponsorgelden. Soms zijn investeerders eigenaar van de panelen en profiteert de school van een lagere zonnestroomprijs. Ook de verhuur van de daken levert een geldbesparing op.

Veel scholen hebben een nauwe samenwerking met gemeentes. Op het gebied van eigendom van de gebouwen, het onderhoud of over het betalen van de energierekening. Bij het nadenken over zonnestroom voor uw school komen dan direct vragen omhoog: wie heeft hier eigenlijk het meeste belang bij en wie profiteert hier het meeste van? Zou de school en/of de gemeente eigenaar van de panelen moeten worden? Oftewel: hoe zou de school samen met de gemeente kunnen komen tot de beste oplossing voor financiering, beheer en dergelijke?

Algemene issues

Daarnaast zijn er zijn veel algemene issues rondom zonnestroom. Waarbij gelijk vragen kunnen ontstaan in relatie tot uw schoolsituatie, zoals:

  • Hoe zit de techniek in elkaar? Is het dak van uw school geschikt?
  • Wat zijn de mogelijke opbrengsten en terugverdientijden?
  • Hoe zit het met subsidies zoals SDE+?
  • Waar moet u rekening mee houden tijdens de installatie- en gebruiksfase?
  • Wat zijn de investeringsvarianten? Hoe zit dat met investeringsvrije zonnepanelen?
  • Waar is informatie te vinden over lespakketten?

Bondiger?

De Tool Zonnestroom voor scholen biedt u veel handvatten. Het kan zijn dat u op dit moment een bondiger stappenplan zoekt voor uw vragen over een zonnestroominstallatie. Kijk dán eens naar de gratis whitepaper van WijZon.

Welke tactiek past het beste bij uw school? Wij zijn benieuwd naar uw keuze.

Meer inspiratie over zonne-energie?

U vindt het op de website van WijDuurzaam advies. WijZon is onderdeel van WijDuurzaam. Bezoek ons blog daar voor het laatste nieuws, inspirerende verhalen, cases en andere tips om uw organisatie te verduurzamen.

Ga naar de blogs op WijDuurzaam

WijZon
Telefoon: 06-10688913
Ludekenskamp 15
8014 ER Zwolle
E. info@wijzon.nl